Är du kreditvärdig?

Dela

Din kreditvärdighet är en mycket viktig faktor när du ansöker om ett lån, även när det handlar om smslån. Alla smslångivare tar en kreditupplysning när någon ansöker om ett lån hos dem och det är där de ser om ansökanden är kreditvärdig eller inte. Tack och lov är smslångivarna inte alls lika hårda i sin bedömning av kreditvärdigheten som bankerna är men om du har en genomusel kreditvärdighet kan det till och med bli svårt att få ett sms lån trots att det är litet.

De flesta kreditupplysningsföretag brukar använda sig av en rankingskala när det gäller kreditvärdighet och den kan se lite olika ut hos kreditupplysningsföretagen. Det finns de som använder sig av en 100-gradig skala medan andra använder sig av en 3-gradig skala, men principen är densamma. Här ska smslånadirekt.se presentera den 3-gradiga skalan och visa dig vad den innebär för dig som vill ta ett smslån.

Nivå 1. Kreditvärdighet utan invändningar

För att få den bästa rankingen, en klanderfri kreditvärdighet utan invändningar, ska din ekonomi se ut så här:

  1. Inkomsten måste vara stabil, oftast innebär det att man har en fast anställning. Det är emellertid inga som helst problem att få ett smslån om du inte har en fast anställning eftersom avbetalningstiden är så kort.
  2. Din ekonomiska historik ska vara fri från betalningsanmärkningar, men tänk på att det inte syns i historiken om det var mer än tre år sedan du drog på dig en anmärkning.
  3. Du får inte ha något skuldsaldo hos kronofogden.

Om du har en kreditvärdighet på nivå 1 är det inga problem att få ett banklån eller ett smslån, då är det bara din betalningsförmåga som avgör hur mycket du får låna. Betalningsförmågan är i princip dina inkomster minus dina utgifter.

Nivå 2. Betalningsanmärkningar noterade

Även om du har en bra fast inkomst och inte har några kronofogdeskulden men har betalningsanmärkningar halkar du automatiskt ner på kredit kreditnivå 2.

  1. Om du hamnat på nivå 2 innebär det att du har en eller flera betalningsanmärkningar noterade i kreditupplysningen, alltså betalningsanmärkningar som du har fått under de tre senaste åren. Tidigare anmärkningar syns inte och påverkar således inte din kreditvärdighet.
  2. Ju flera betalningsanmärkningar du har desto sämre blir din kreditvärdighet och det är därför som vissa kreditupplysningsföretag har en skala som har fler nivåer än den här.

Det finns några få banker som accepterar ansökanden som hamnat på nivå 2, både när det gäller privatlån och lån med säkerhet, men då måste man ha en riktigt ordnad ekonomi. När det gäller sms lån finns det en uppsjö av långivare som kan bevilja smslån trots betalningsanmärkningar.

Nivå 3. Skuldsaldo hos kronofogden noterat

Det är en riktigt usel kreditvärdighetsnivå som gör det i stort omöjligt för dig att ta ett smslån eller privatlån eftersom skulder hos kronofogden inte alls är populärt hos långivarna. Däremot är det inte helt omöjligt att få ett bolån eller ett omstartslån, bara du har en stabil ekonomi och löser dina kronofogdeskulder med en del av lånet.