Avbetalningsplan

Dela

Skulle det vara så att du har tagit ett lån som du inte har råd att betala tillbaka när förfallodatumet närmare sig riskerar du att hamna i skuld. Om du inte kan tillbaka denna skuld efter en eller två påminnelser kommer skulden att skickas vidare till antingen inkasso eller till ett factoringbolag och i vissa fall kan skulden faktiskt hamna hos kronofogden på en gång.

Oavsett vart din skuld tar vägen så kommer man försöka driva in hela skulden på en och samma gång men skulle låntagaren ha en väldigt skakig ekonomi kan man i de allra flesta fall komma överens om en avbetalningsplan.

Vad är en avbetalningsplan?

I grund och botten kan man säga att en avbetalningsplan fungerar på samma vis som en delbetalning, det vill säga att du helt enkelt betalar av din skuld varje månad tills det att skulden försvunnit. Hur mycket du betalar varje månad beror på vad din ekonomi klarar av men du kan alltid höja månadsbetalningen om det skulle vara så att dina inkomster plötsligt skulle öka.

Om du bryter mot avbetalningsplanen

Om du och skuldägaren kommit överens om en avbetalningsplan bör du alltid se till att följa denna till punkt och pricka. Skulle du bryta mot den kan du nämligen tvingas att betala resterande skuldbelopp direkt och om du inte klarat att betala skulden ifrån första början, kommer du sannolikt inte kunna betala den nu heller.

Skulden kommer då säkerligen skickas vidare till kronofogden som ger dig en betalningsanmärkning. Du bör därmed alltid följa din avbetalningsplan och skulle det uppstå ytterligare svårigheter i din ekonomi bör du kontakta skuldägaren om detta snarast möjligt istället för att bryta mot planen.

Avbetalningsplan – inkasso

Det allra vanligaste är att du får en avbetalningsplan hos ett inkassobolag som tagit över skulden efter att företaget försökt driva in den. Inkassobolag brukar nämligen vara mycket tillmötesgående då de såklart vill att du ska betala av din skuld så fort som möjligt.

Skulle det vara så att du inte har möjlighet att betala av hela skulden på en och samma gång, men du kan betala lite i taget, bör du därför kontakta ditt inkassobolag för att föreslå en passande avbetalningsplan. Gör detta snarast möjligt så dina skulder inte hinner växa sig allt för stora eller hinner skickas vidare till kronofogden.

Avbetalningsplan – factoringbolag

Har dina skulder skickats vidare till ett så kallat factoringbolag (som köper upp skulder ifrån den tidigare ägaren) är chanserna goda även här för att du ska få en alternativ avbetalningsplan. Du förlorar trots allt ingenting på att fråga men se bara till att göra det i god tid.

Avbetalningsplan – kronofogden

Om en avbetalningsplan hos kronofogden är en acceptabel lösning är det faktiskt endast det företag eller den person som du är skyldig pengar som kan avgöra. Det är alltså inte kronofogden som bestämmer detta utan de kan bara bestämma detta om du har skulder till staten. Detta gäller vid olika typer av skulder:

  • Är du skyldig ett företag eller en privatperson pengar måste dessa kontaktas och själva avgöra huruvida en avbetalningsplan är en rimlig lösning eller ej. Dessutom måste alla parter vara enliga för att beslutet ska gälla. Därefter ska detta meddelas till kronofogden som då antingen stoppar eller fortsätter utmätningarna.
  • Är du skyldig staten pengar i form av till exempel skatteskulder är det helt och hållet kronofogden som avgör om du bör få en avbetalningsplan. Du kontaktar alltså kronofogden direkt om du önskar förhandla om en delbetalning.
  • Skulle du både ha privata och statliga skulder kommer kronofogden inte kunna bevilja en avbetalningsplan.