Betalningssvårigheter

Dela

Om du får svårt att betala tillbaka på ditt sms lån kan skulden hamna hos inkasso och i värsta fall hos kronofogden om du inte spelar dina kort rätt. Det här är såklart inte bra för varken dig eller långivaren så därför ska vi här ge dig några tips på hur du kan gå tillväga om du får betalningssvårigheter och hur du kan slippa det överhuvudtaget.

  1. Först och främst bör du aldrig ta ett smslån om du inte är säker på att du har råd att betala tillbaka på det. Läs gärna vår artikel om vad du bör tänka på innan du tar ett sms lån.
  2. Om du har råd att ta ett smslån men inte har några större marginaler är det alltid bra att vända sig till en långivare som kan förlänga smslån, för man kan aldrig veta om några oförutsedda utgifter plötsligt dyker upp. Välj gärna en långivare som tillåter dig att skjuta på förfallodatumet flera gånger, men försök att undvika det om möjligt för annars kan lånet bli extremt dyrt. Lån med förlängning hittar du såklart på smslånadirekt.se
  3. Om du skulle hamna i en situation då du inte har råd att betala i tid, antingen för att du inte får förlänga lånet en gång till eller för att du har valt ett sms lån som inte går att förlänga, ska du kontakta långivaren för att se om ni kan komma fram till en lösning ändå. Ibland kan de skjuta fram på förfallodatumet ändå eller ge dig en avbetalningsplan.
  4. Sälj något av värde och toksnåla för att bli av med lånet innan det går till inkasso.
  5. Om skulden hamnar hos inkasso får du betala en extra avgift för det samt ränta. Kontakta inkasso för att se om de kan ge dig en avbetalningsplan, det brukar fungera om din ekonomi har havererat.
  6. Om du fortfarande inte har kunnat betala din skuld hamnar den hos kronofogden med ytterliga avgifter och räntor som följd. Du får även en betalningsanmärkning som finns kvar i tre år och under dessa år blir det mycket svårt att hyra en bostad, ta ett lån och teckna ett abonnemang. Så gör allt för att undvika att din skuld hamnar hos kronofogden!