Kreditprövning

Dela

När du ansöker om ett smslån gör långivaren nästan alltid en kreditprövning. Anledningen till det är att smslångivaren vill se om du har förmåga att betala tillbaka på ditt sms lån.

När långivaren gör en kreditprövning tar de först en så kallad kreditupplysning som de använder som underlag för själva kreditprövningen. En kreditupplysning innehåller uppgifter om din ekonomi, såsom inkomstuppgifter, skulder, tillgångar, utgifter, betalningsanmärkningar och om du är borgenär  för någon. Den kan även innehålla uppgifter om civilstatus, anställningsförhållanden, familjesituation och hur många som bor i ditt hushåll. Det är alltså denna information som långivaren använder som underlag innan de beviljar dig ett lån.

Nu ska vi på smslånadirekt.se titta lite mer ingående på vad denna information egentligen innehåller och hur denna information påverkar dina möjligheter att få ett lån.

Inkomst

Det är inte bara lön som räknas som inkomst utan även olika bidrag, pension, A-kassa, kapitalvinster och företagsvinster. Det finns många smslångivare som godkänner alla dessa inkomster, även A-kassa, och du behöver sällan ha en hög inkomst om du vill ta ett smslån, såvida dina skulder inte är alltför stora.

Skulder och utgifter

När smslångivaren gör en kreditprövning väger dina skulder minst lika tungt som din inkomst. När långivaren gör en kreditprövning väger de in alla dina skulder i sin bedömning, inklusive kronofogdeskulder. Om du har skulder hos kronofogden kan det emellertid bli mycket svårt för dig att bli beviljad. Långivaren tittar även på dina andra utgifter, till exempel om du har utgifter för ett bolån, vilket också kan påverka kreditprövningen.

Tillgångar

Som tillgångar räknas till exempel hus, bilar, båtar och andra tillgångar som har ett stort värde. Ibland kan dessa tillgångar användas som säkerhet för ett lån, men inte när det gäller sms lån eftersom ett smslån inte kräver någon säkerhet.

Betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar finns de också med i kreditprövningen, men tack och lov finns det många smslångivare som tillåter betalningsanmärkningar.

Borgenärsåtagande

Om du har gått i borgen för någon kan du bli betalningsskyldig för den som du har borgat för om denne inte betalar för sitt lån. Det här kan därför påverka dina möjligheter att få ett lån, men det är sällan det påverkar smslån. Ett smslån är som bekant ett litet lån och om du har en så pass god ekonomi att du kan borga för någon har du förmodligen betalningsförmåga nog att ta ett sms lån.