Lånordlista

Dela

I lånevärlden kastas det med olika begrepp kors och tvärs. I denna ordlista ska vi ge dig svar på vad de allra vanligaste begreppen innebär så att du har full koll på vad det talas om i framtiden.

Avdragsgill ränta

En avdragsgill ränta betyder att du kan dra av dina låneräntor i din deklaration. Detta gäller alla typer av lån och krediter (förutom studielån) och innebär att du antingen får en minskad skatteskuld eller så blir din skatteåterbäring större. Alla låneräntor är avdragsgilla förutom vid studielån

Avbetalningsplan

En avbetalningsplan får du om du på grund av en ohållbar ekonomi inte klarar av amorteringen enligt låneavtalet. På så sätt får du möjlighet att delbetala din skuld i en takt som du klarar av. Se till att kontakta din långivare omgående om du märker att du inte klarar av betalningen för att se över alternativa avbetalningsplaner.

Betalningsanmärkning

Om du inte betalar dina räkningar i tid kan det hända att de till slut hamnar på kronofogdens bord. Händer detta kommer du få en betalningsanmärkning som följd. Denna ”prick” i ditt ekonomiska register ligger kvar under tre år och kan försvåra för dig om du vill ta lån, ingå ett hyresavtal eller teckna olika abonnemang.

Dock finns det många smslångivare som accepterar betalningsanmärkningar om din ekonomi är hållbar i övrigt.

Blancolån

Ett blancolån är detsamma som ett privatlån eller ett smslån, det vill säga ett lån utan säkerhet, avsett för konsumtion som riktar sig till privatpersoner. Istället för att ta en pant för de lånade pengarna tar man istället hänsyn till kundens individuella ekonomiska situation för att avgöra om det är en bra idé att bevilja ett lån eller inte.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är baserat på lånets årsränta plus alla övriga avgifter som lånet är belagt med. Det är helt enkelt så mycket du kommer få betala för ditt lån under ett års tid.

Förlängningsbara lån

Tar du ett förlängningsbart lån får du möjlighet att förlänga lånets löptid om du skulle märka att du inte kommer kunna betala tillbaka summan i tid. Ha dock i åtanke att detta kan bli väldigt dyrt och du bör aldrig förlänga ett gratis lån. Skulle du göra det måste du även betala ränta för den annars räntefria perioden.

Kreditupplysning

En kreditupplysning måste alltid tas innan du kan bli beviljad ett lån. Här avgör man nämligen hur god din kreditvärdighet samt din återbetalningsförmåga är. Detta beslut baseras på ekonomiska uppgifter som till exempel inkomster, utgifter, skulder och levnadssituation.

Många smslångivare erbjuder möjligheten att ta ett lån utan UC, vilket innebär att upplysningen görs hos ett annat kreditupplysningsföretag. På så sätt kan du hålla ditt UC-register fritt ifrån onödiga förfrågningar.

Mikrolån

Ett mikrolån är detsamma som ett smslån. Det handlar helt enkelt om att låna mycket små summor, kanske bara några tusenlappar.

Ränta

Räntan är den avgift som du betalar långivaren för att få låna pengar. Det är alltså själva kostnaden för utlåningen och i räntan räknar man inte in lånets övriga kostnader, som till exempel uppläggningsavgift, osv.

Räntefritt lån

Ett räntefritt lån är i praktiken detsamma som ett gratis lån, dock får inte långivarna marknadsföra sina tjänster som gratis enligt konsumentkreditlagen. Ett räntefritt lån erbjuds ofta i samband med att du blir ny kund hos en långivare och tar du ett räntefritt lån på 4 000 kr så betalar du endast tillbaka 4 000 kr, inte ett öre mer.

Smslån

Smslån är den allra vanligaste benämningen på mindre blancolån idag. Anledningen varför det heter just smslån beror på att man tidigare ansökte om dessa lån via just sms. Dock använder man sig främst av internet idag för att ansöka om smslån.