Myter om smslån

Dela

Att smslån har en effektiv ränta som ligger på tusentals procent, leder direkt till skuldträsket och är en i princip regellös bransch är några av de allra vanligaste myterna om smslån vi har hört. Det kan vara mycket enkelt att tro på det man hör utan att ifrågasätta det och det är förmodligen därför dessa myter har etsats sig fast i smslånens rykte.

Eftersom vi anser att smslånebranschen har tagit alldeles för hårda smällar under åren tänkte vi nu reda ut de allra vanligaste myterna om smslån så att du ska veta vad som gäller i framtiden.

”Att få ett smslån är hur enkelt som helst.”

Att smslån har lägre krav än andra lån är de flesta medvetna om. Detta är trots allt ett av smslånets allra kändaste kännetecken. Men att vem som helst skulle kunna bli beviljad ett smslån är självklart inte sant. Skulle det varit så hade Kronofogden haft mycket mer att göra än vad de har idag.

Nej, för att få ett smslån måste du genomgå en kreditprövning som visar om du har en ekonomi som klarar av ett lån. Man tittar på dina inkomster i förhållande till dina utgifter, hur din levnadssituation ser ut, huruvida du har betalningsanmärkningar eller ej och mycket annat. Dock har vissa långivare varit lite slarviga när det kommer till att göra realistiska kreditbedömningar och därför skärptes lagarna nyligen för hur dessa ska gå till.

”Den effektiva räntan kan ligga på tusentals procent.”

Ja, ett smslån har en hög ränta med tanke på att det trots allt är ett litet belopp som lånas ut under en kort period. Långivarna skulle helt enkelt inte tjäna på verksamheten om inte räntorna var höga. Men det många inte tänker på är att den effektiva räntan är baserad på år, inte månader.

Låt säga att den effektiva räntan på lånet ligger på 500 %. Detta är alltså inte räntan du ska betala varje månad (då skulle förmodligen inte lika många ta snabba lån), utan den delas upp på ett år, vilket blir 41,6 % i ränta varje månad. Ett mycket vanligt missförstånd.

”I princip alla smslån leder till livslånga skulder.”

Detta är självklart inte sant. Då skulle vi återigen ha ett mycket mer skuldsatt land än vad vi har. De obligatoriska kreditupplysningarna förhindrar många ifrån att ta smslån och sedan är det faktiskt upp till varje individ att fråga sig själv om de faktiskt kan ta ansvar för ett smslån. Det många glömmer bort här är att det inte är långivarna som skickar folk till Kronofogden, utan det är låntagarna själva som inte klarar av att betala tillbaka.

Därför är det alltid viktigt att tänka en extra gång innan man ansöker om ett lån, för att skylla på långivarna är ju trots allt inte rimligt då man själv ansökt om lånet. Dessutom säger en annan myt att den främsta gruppen som tar smslån och hamnar i skuld är ungdomar, men egentligen är den största gruppen som tar snabba lån mellan 35–40 år.

”Det finns inga gratis lån.”

Räntefria lån är detsamma som gratis lån, dock får inte långivarna enligt lag använda ordet ”gratis” i sin marknadsföring. Du får med andra ord låna gratis, så länge du är noggrann och betalar tillbaka i tid. Med ett räntefritt lån betalar du endast tillbaka den summa du lånat och inte ett öre mer.

Att låna gratis är endast möjligt om du lånar för första gången hos en långivare. Detta är ett slags välkomsterbjudande som långivarna erbjuder för att locka nya, trogna kunder.

”Smslånebranschen är helt laglös.”

Ännu en vanlig, och väldigt märklig, myt som kretsar runt. Självklart har lånebranschen en mängd lagar och regler, som dessutom är väldigt strikta. Både Konsumentverket och Finansinspektionen bevakar verksamheterna och ser till att de sköter sitt jobb. Skulle de upptäcka att något företag slarvar kan de ge en varning och i vissa fall till och med stänga av verksamheten.

Utlåningen sker dessutom under Konsumentkreditlagen, vilken skyddar dig som konsument. Lagen har en mängd olika regler som låneverksamheterna måste följa, till exempel gällande marknadsföring och avtal.