Regler för smslån

Dela

Marknaden för privatlån och lån med säkerhet har länge varit relativt hårt reglerad av Finansinspektionen medan smslånlånebranschen under flera år fick leva sitt eget liv utan några större regleringar. Så är det inte riktigt längre, reglerna för smslån har skärpts både 2014 och 2015 i syfte att få ordning på branschen och för att du som låntagare ska känna dig tryggare. I stort sett är det konsumentkreditlagen och Finansinspektionen som reglerar marknaden, konsumentkreditlagen skyddar framförallt dig som kund och Finansinspektionen ser till att branschen sköter sig.

Konsumentkreditlagen – ger trygghet för låntagarna

Kort och gott skulle man kunna säga att konsumentkreditlagen ser till att du som låntagare inte luras av någon vilseledande information, några finstilta villkor eller någon aggressiv marknadsföring som inte riktigt håller vad den lovar. Här ska vi visa dig vilka de viktigaste lagarna för smslån ser ut.

  • Smslångivaren måste tydligt ange hur hög den effektiva räntan för lånet är, inte bara hur många procent av lånet som kommer att betalas i ränta. De får alltså inte enbart skriva att ett lån har en ränta på 10 % för att du betalar 1000 kr för ett lån på 10000 kr. Den effektiva räntan är årsräntan plus alla avgifter för lånet. Anledningen till att långivarna måste ange den effektiva räntan är att det ska vara enkelt för låntagarna att jämföra priserna mellan olika lån.
  • Lånets totalkostnad måste vara tydligt angivet både i ansökningsformuläret och på låneavtalet. Totalkostnaden är den totala räntekostnaden samt alla eventuella avgifter för lånet.
  • Långivaren är skyldig att ta en kreditupplysning på alla som gör en ansökan så att de kan se vilka som har en undermålig betalningsförmåga och vilka som är skuldsatta, alltså har skulder hos kronofogden.
  • Långivaren är skyldig att ge alla låntagare två veckors ångerrätt, men tänk på att du inte slipper den ränta som tickat fram tills den dag du ångrat dig om du utnyttjar ångerrätten. I praktiken är ett utnyttjande av ångerrätten samma sak som att lösa lånet i förtid.
  • Långivarnas marknadsföring får inte vara för aggressiv, de får till exempel inte påstå att deras lån är gratis trots att de är ränte- och avgiftsfria. Inte heller får de säga att deras lån betalas ut direkt. Det här gäller emellertid inte för sajter som smslånadirekt.se, det är därför vi kan påstå saker som faktiskt stämmer.

Finansinspektionen – håller koll på smålåneföretagen

Finansinspektionen är den instans som ser till att smålåneförtegen sköter sig. Det här är deras viktigaste uppgifter:

  • Granskar ägarna och verksamhetens utformning innan de eventuellt beviljar ett tillstånd för verksamheten.
  • Gör oannonserade besök hos smålåneföretagen och granskar företagens rutiner och dokumentationer så de kan se att allt går rätt till.
  • Om företaget inte skött sig kan de ge företaget en varning, utsätta företaget för restriktioner eller förbjuda deras verksamhet.