Skuldfälla med smslån

Dela

Du har säkert hört att många som tar ett smslån får svårt att betala tillbaka det. Anledningen till det antas ha med den höga räntan och de låga lånekraven att göra, samt att den snabba utbetalningen lockar till impulsköp. Vi kan delvis hålla med om det här, trots att de flesta som tar ett snabbt litet lån faktiskt betalar tillbaka på lånet i tid, och därför ska smslånadirekt.se visa dig vilka risker ett smslån är förknippat med och hur du undviker betalningssvårigheter efter att du har tagit ett smslån.

Risk 1 – hög ränta

Media brukar ofta hävda att den största risken med smslån är den skyhöga räntan. Du har säkert hört talas om räntor på tiotusentals procent vilket naturligtvis är nonsens. Visst finns det några få smslångivare som tar både 1000 och 2000 % i årsränta, men det är betydligt vanligare att det handlar om något hundratal procent i årsränta när det gäller lån som bara har 30 – 90 dagars återbetalningstid och runt 30 % när det handlar om större smslån med längre avbetalningstid.

Vi tror egentligen inte att den högre räntan är det största problemet för om du lånar 5000 kr kanske du får betala 500 kr i ränta om du väljer en låneperiod på en månad och vad hade det gjort för större skillnad om du fått betala tillbaka 5200 istället för 5500 kr? Inte mycket, tror vi. Om du lånar mer under en längre tid kan kostnaden emellertid bli kännbar så om du vill låna till exempel 10000 kr i tre månader bör du ta ett privatlån och lösa det i förtid istället för då blir det inte alls dyrt.

Risk 2 – Kort avbetalningstid

Vi på smslånadirekt.se är försäkrade om att den korta återbetalningstiden utgör ett betydligt större problem än räntan. Om du till exempel lånar 10000 kr är det såklart inte lika påfrestande för plånboken att betala av det under ett år eller två som det är att göra det på några månader. Det enda råd vi kan ge är att du bör låna hos en smslångivare som erbjuder längre återbetalningstid än 3 månader om du inte har det så bra ställt och behöver låna en lite större summa pengar.

Risk 3 – snabba utbetalningar

Eftersom ett smslån oftast betalas ut redan samma dag och även på helger hos vissa långivare finns det viss risk för att man använder lånet till impulsköp. Man kanske har sett en pryl som man plötsligt vill ha eller så ska vännerna plötslig iväg på en sistaminutenresa när det är tomt i din plånbok. Då kan det såklart vara frestande att ta ett snabbt lån men du bör alltid tänka efter först. Hur kul det än vore att hänga med på utlandsresan eller köpa det du plötsligt vill ha bör du sätta dig ner och kalkylera innan du lånar så att du vet att du verkligen kan betala tillbaka på lånet.

Risk 4 – låg krav

Nästan ingen smslångivare kräver att du har en fast anställning och inkomstkraven är mycket lägre än för ett privatlån, dessutom finns det många långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Det här bidrar till att en och annan låntagare som inte borde ha fått ett lån får det ändå, men de flesta långivare lånar självklart inte ut pengar om de inte tror att låntagaren kan betala tillbaka på det. Det är ju självklart att de vill få tillbaka sina pengar. Oftast handlar obetalda lån om ignorans hos låntagaren eller att låntagaren plötslig får en lägre inkomst eller blir av med den helt. Du bör alltså inte låna pengar om du har en alltför otrygg inkomst eller riskerar att stå utan inkomst under låneperioden