Smslån & räntor

Dela

Vi ser verkligen inte ner på smslån, men samtidigt är bra att upplysera alla om hur räntorna ser ut. Om du vill låna pengar direkt, så kommer du behöva betala höga räntor.

Du har säkert hört i media att räntan för sms lån är betydligt högre än för andra privatlån, men det har sina orsaker. Dessutom är den i realiteten inte så hög som så många påstår. För att du ska förstå varför räntan är högre för smslån än för andra lån, och att det faktiskt handlar om en relativt vettig ränta kommer vi nu titta lite närmare på räntan för sms lån.

Räntan inte så hög som du tror

Nej, smslånen har inte någon ränta på 10 000 % eller 20 000 % som du kanske har hört ibland. Vi på smslånadirekt.se har i alla fall aldrig sett så höga räntor och inga av de sms lån du hittar på den här sajten har det heller. Vi har ingen aning om var dessa uppgifter kommer ifrån.

Den effektiva årsräntan för många smslån brukar vara på 200 – 400 % och de lite dyrare smslånen kan ha en effektiv ränta på 400 – 1400 % vilket kan verka vara extremt högt, men eftersom du inte lägger upp ett vanligt smslån på ett helt år så blir det faktiskt inte så dyrt. Om du till exempel lånar 10 000 kr i 1 månad hos Vivus betalar du 1000 kr i ränta, alltså 10 % av det belopp du har lånat trots att deras effektiva ränta för närvarande är på 218,9 %.

Därför är räntan högre för smslån

Vi på smslånadirekt.se skulle inte vilja påstå att smslånens ränta är oskälig utan är snarare mycket marknadsmässig och hade inte kunnat se mycket annorlunda ut, och det har sina orsaker.

Små korta lån ger en högre ränta

Anledningen till att vanliga privatlån har en lägre ränta än smslån är att de är mycket större och har en längre återbetalningstid. Om kunden tar ett privatlån på 100 000 kr, får en effektiv ränta på 7.17 % och betalar av på lånet i 8 år tjänar banken 30 422 kr på kunden i ränta.

Om ett smslån också hade haft en effektiv ränta på 7.17 % och smslångivaren lånade ut 10 000 kr i 30 dagar skulle de tjäna 57 kr och 75 öre på detta lån. Som du förstår skulle det knappast fungera. Anledningen till att det fungerar för privatlån är att långivaren har massor av kunder som kommer att betala en massa i ränta i flera år framåt, så är det inte med sms lån.

Större risk ger högre ränta

De flesta smslångivare har mycket låga krav för sina smslån. Du behöver inte ha en fast anställning och behöver inte tjäna speciellt mycket för att få låna, dessutom är det många smslångivare som tillåter betalningsanmärkningar. Allt det här gör att smslångivarna tar en stor risk när de lånar ut pengar, och en stor risk innebär en högre ränta. Det är därför som lån med säkerhet har den allra lägsta räntan.

En snabb och bra service kostar lite extra

Det finns inget annat lån som handläggs och betalas ut så snabbt som ett sms lån. Du kan till och med få ditt sms lån direkt även på helger om du har samma bank som långivaren.  En sådan snabb och bra service kan det absolut vara värt att betala lite extra för.