Svårighet att få lån

Dela

Drygt 420 000 svenskar har svårt att få lån för att de har skulder hos kronofogden och ytterligare hundratusentals svenskar blir sällan beviljade lån för att de fortfarande har betalningsanmärkningar eller har en för låg inkomst. Det finns alltså massor av svenskar som har svårt att få låna pengar men i många fall är det inte helt omöjligt. Smslånadirekt.se ska vi dig vilka lösningar det finns när det gäller privatlån och smslån.

Om du har en låg inkomst

  • Privatlån. Skulle du ha en årsinkomst på högst 100 000 kr är det mycket svårt att få ett privatlån eftersom de flesta banker och kreditbolag kräver att man tjänar mer än så. Om du lever ihop med någon som också jobbar kanske du kan ha din sambo som medsökande, det ökar drastiskt dina chanser att få ett privatlån om du tjänar lite.
  • Smslån. De flesta smslångivare har mycket låga inkomstkrav, det kan handla om max 50 000 kr/år och en del har inte ens något specifikt inkomstkrav. Hit kan du alltså vända dig om du har svårt att få lån pga en låg inkomst.

Om du saknar inkomst av tjänst

  • Privatlån. Det är omöjligt att få ett privatlån om du inte har en inkomst av tjänst eller tjänar pengar som egenföretagare. Pensionärer kan ta ett seniorlån men det kräver bostaden som säkerhet och det är således inget privatlån.
  • Smslån. Det finns flera långivare som accepterar inkomster från A-kassa, pension, sjukpenning, sjukersättning och ibland till med från studiemedel.

Om du har betalningsanmärkningar

  • Privatlån. Det är ytters få banker och kreditbolag som beviljar privatlån om du har betalningsanmärkningar. En del kan göra det om du har någon som går i borgen för dig.
  • Smslån. Det finns massor av smslångivare som accepterar betalningsanmärkningar, men du ska helst inte har dragit på dig en ny betalningsanmärkning under de 6 senaste månaderna. Oftast får du inte heller ha för många anmärkningar.

Om du har skulder hos kronofogden

  • Privatlån. Nej, det finns ingen som beviljar privatlån om du har ett skuldsaldo kvar hos kronofogden. Det är sällan det ens räcker med att någon borgar för dig.
  • Smslån. Även här är det kört att få lån. Anledningen till att det även är svårt att få ett så här litet lån om man har kronofogdeskulder är att kronofogden när som helst kan mäta ut din inkomst. Om de skulle göra det innan du betalat tillbaka ditt smslån finns det stor risk att du inte kommer att kunna göra det.

Det enda lån du kan få om du har ett skuldsaldo är ett så kallat omstartslån eller ett bolån hos en bank som accepterar skuldsatta personer, och de är få. Sådana här lån kräver emellertid en bostad som säkerhet och att du har en tillräckligt bra betalningsförmåga för att kunna betala tillbaka på lånet. Det finns två sätt att få ordna med ett sådant här lån:

  1. Om du har en bostad som inte är fullt belånad kan du belåna den och ha den som säkerhet. Dessvärre är det ytterst ovanligt att man äger en bostad om man har kronofogden i hälarna eftersom de tvingar bostadsägaren att sälja sin bostad om man inte kan betala sin skuld.
  2. Köp en ny bostad och ta lånet hos banken som erbjuder bolån trots skuldsättning. Det här alternativet är i praktiken det enda möjliga.