Undvik skuldsättning

Dela

Det är många svenskar som hamnar i den så kallade skuldfällan, vilket beror på att man antingen dragit på sig en massa stora utgifter utan att tänka efter eller att ens ekonomi plötsligt försämras drastiskt. Nu är det knappast så att det bara är smslån som gör att folk kan hamna i skuldfällan. Nej, enligt kronofogden är det mycket vanligt att studiemedelskulder, obetalda mobiltelefonräkningar och andra lån också hamnar hos dem. Andra vanliga orsaker till skuldsättning är dyra elräkningar, obetald bilförsäkring som ger trafikförsäkringsskulder, skatteskulder och parkerings- och fortkörningsböter.

I vilket fall som helst är det knappast kul att bli skuldsatt och därför ska vi ge dig några riktigt fina tips på hur du kan undvika det.

10 tips för att undvika skulder

  1. När du skaffar ett mobilabonnemang, välj helst ett abonnemang med fast pris som gör att du i stort sett kan ringa och messa hur mycket som helst så slipper du dyra mobiltelefonräkningar. Om du inte har ett abonnemang med fast pris bör du hushålla med samtalen, messandet och datamängden.
  2. Om du har en bil måste du betala din bilförsäkring för annars får du betala drygt hundra kronor om dagen i trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen.
  3. Snåla med din el om du inte har det så gott ställd. Sänk värmen, stäng av TV:n och annan hemelektronik när du inte använder den och ha inte tänt i rum du inte befinner dig i.
  4. Om du betalar tillbaka på studielån och har en låg inkomst bör du kontakta studiemedelsnämnden för då är det mycket möjligt att du får betala mindre tills du tjänar mer.
  5. Om du vill ta ett lån bör du göra en realistisk budget som du kan leva efter, helst bör du även ha lite marginaler för oförutsedda utgifter.
  6. Betala det mesta du köper med egna pengar istället för att låna till det.
  7. Det första du bör göra när du har fått din lön är att betala dina räkningar. Skjut inte på något, det är bättre att leva riktigt snålt i en månad än att räkningshögarna växer.
  8. Om du har möjlighet att lägga undan lite pengar varje månad som du kan ha som buffert bör du absolut göra det för man vet aldrig när en oförutsedd utgift plötsligt dyker upp.
  9. Om du även efter en påminnelse inte har råd att betala en räkning bör du kontakta den som har skickat ut räkningen för att se om ni kan komma fram till en uppgörelse, till exempel att du kan delbetala den.
  10. Om en skuld riskerar att hamna hos kronofogden och du fortfarande inte har råd att betala skulden bör du försöka sälja något av värde. Om du till exempel bara har en bil som har ett betydande värde kommer kronofogden tvinga dig att sälja den så att du kan betala skulden, då är det bättre att sälja den innan skulden går till kronofogden så slipper du ytterligare avgifter och en betalningsanmärkning.