Uppsägning och ångerrätt för smslån

Dela

Om du ångrar att du har tagit ett smslån har du faktiskt ångerrätt i 14 dagar, något som många tyvärr inte känner till. Det är ju så att distansavtalslagen gäller för alla varor och tjänster som införskaffas på nätet, även smslån och andra lån. Även långivaren kan säga upp ditt lån men inte under vilka förutsättningar som helst, så därför ska smslånadirekt.nu visa dig både hur ångerrätten för smslån fungerar och när långivaren har rätt att säga upp ditt lån. Observera att ångerrätten är densamma för alla slags lån.

Så fungerar ångerrätten för lån

  1. Du har ångerrätt i 14 dagar från den dag du har fått ta del av all information och alla villkor som kommer med lånet, oftast sker det samma dag som du signerar ditt låneavtal. Det är alltså viktigt att veta att ångerrätten börjar löpa från den dag du tecknar ditt låneavtal och inte från den dag du har fått ditt lån. I och för sig brukar man få lånet samma dag som låneavtalet undertecknas när det gäller smslån eftersom dessa lån betalas ut mycket snabbt.
  2. Om du ångrar dig inom 14 dagar kan du göra det antingen muntligen eller skriftligen men naturligtvis är det bäst at göra det skriftligen så att långivaren inte kan förneka att du åberopat din ångerrätt. Det allra bästa är att meddela långivaren per e-post för då kan du styrka vilket datum och tid du åberopade ångerrätten. Ja, uppsägning per e-post är juridiskt korrekt och sedan spelar det ingen roll om kreditbolaget påstår att de inte sett ditt mail.
  3. Efter att du har åberopat din ångerrätt har du 30 dagar på dig att betala tillbaka det du har lånat, men betala gärna tillbaka lånet så fort som möjligt eftersom du trots allt måste betala ränta så länge du har pengarna till ditt förfogande. Däremot har du rätt av få tillbaka de eventuella avgifter lånet har haft, t ex uppläggningsavgift.

Då har långivaren rätt att säga upp ditt smslån

  1. Om du har varit minst 1 månad försenad med 1 amortering och amorteringen motsvarar minst 10 % av smslånets ursprungliga storlek har långivaren rätt att säga upp ditt lån. Om du t ex skulle ha gjort en amortering den 31 oktober och fortfarande inte har gjort det den 1:a december kan långivaren alltså säga upp ditt lån om amorteringen är större än 10 % av lånets ursprungliga storlek.
  2. Om du inte gjort en amortering som motsvarar minst 5 % av lånets ursprungsstorlek och månaden efter också struntar i en amortering kan långivaren säga upp ditt smslån 30 dagar efter du skulle ha gjort din andra amortering.
  3. Det är inte omöjligt att långivaren kan säga upp ditt lån även under andra förutsättningar. Här är lagen lite luddig, men om man ofta försummar och är försenad med amorteringar som understiger 5 % kan lånet ändå sägas upp. Det gäller alltså att inte vara alltför strulig för då finns det risk att du måste betala tillbaka allt på en gång.